Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009

Ακριβή μου δωρεάν παιδεία


Η Πρίστινα είναι η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Που βρίσκεται; Τρέχα γύρευε... Σχεδόν όλοι την γνωρίζουμε σαν ένα απλό γεωγραφικό όνομα στις ειδήσεις που μας έρχονται από την ταραγμένη πρώην Γιουγκοσλαβία. Ετσι, η φράση «Έλληνας φοιτητής στην Πρίστινα» ακούγεται σαν ανέκδοτο. Εμ, δεν είναι τελικά...


«Οι 50 Έλληνες φοιτητές που σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο της Πρίστινα είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε στενή επαφή με το ελληνικό προξενείο στο Βελιγράδι.» Αυτή ήταν μία από τις πρώτες ειδήσεις που μας έφτασαν από τις ταραχές στο Κόσσοβο. Οι 50 Έλληνες φοιτητές στην... περιθωριακή και αλβανόφωνη Πρίστινα είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Και δείχνει δύο πράγματα:


1.- Την σχεδόν υστερική πεποίθηση των Ελλήνων γονέων ότι τα παιδιά τους πρέπει να αποκτήσουν ένα πτυχίο από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.
2.- Την κατάντια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, που αναγκάζει δεκάδες χιλιάδες νέους να καταφύγουν σε εντελώς ασήμαντα ξένα πανεπιστήμια, με τελική κατάληξη το επαγγελματικό περιθώριο.


Πως θα γινόταν όμως διαφορετικά, αφού όλοι μας είμαστε αιχμάλωτοι της φαντασίωσης ότι διαθέτουμε «δωρεάν παιδεία». Γιατί τι άλλο παρά φαντασίωση δεν είναι, όταν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα αναγκάζονται να σπουδάζουν (και να πληρώσουν γενναία) στο εξωτερικό επειδή η «δωρεάν παιδεία» δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση θέσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; Τι άλλο παρά αυταπάτη δεν είναι η «δωρεάν παιδεία» όταν άλλες δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα συνωστίζονται στα δεκάδες ποικιλώνυμα ιδιωτικά ΙΕΚ (πληρώνοντας επίσης γενναία) τα όνειρά τους για επαγγελματική κατάρτιση;


Και δεν είναι μόνον αυτά. Κι όλοι εκείνοι που υποτίθεται πως απολαμβάνουν τα αγαθά της «δωρεάν παιδείας» πληρώνουν δισεκατομμύρια για να διατηρεί το κράτος το ψευδεπίγραφη παροχή του... «δωρεάν». Οι ελληνικές οικογένειες το 1996 πλήρωσαν 41 δισεκατομμύρια δραχμές για ιδιαίτερα μαθήματα, 58 δισεκατομμύρια για φροντιστήρια και 53 δισεκατομμύρια για σχολικά βοηθήματα και φροντιστηριακά βιβλία. (Στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.)


Στην τελευταία δεκαετία η ελληνική οικογένεια αναγκάστηκε να δεκαπλασιάσει την δαπάνη της για σχολικά βοηθήματα ενώ, βεβαίως, δεν δεκαπλασίασε τα έσοδά της, λόγω της συνεχούς λιτότητας. Αντίστοιχα, το κράτος της... «δωρεάν παιδείας» μείωσε τις επιχορηγήσεις προς τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) σε 6,7 δισεκατομμύρια.


Συμπέρασμα: Για τα σχολικά βιβλία η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών διέθεσε 6,7 δισεκατομμύρια το 1996 ενώ οι πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους 53 δισεκατομμύρια!
Πολύ ακριβή μας αποδεικνύεται αυτή η «δωρεάν παιδεία»...


από την προσωπική στήλη «Εν Αθήναις» (Αδέσμευτος Τύπος 1998)

Δεν υπάρχουν σχόλια: