Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2007

Το δάσος της Αγιάς που κάηκε στην Όσσα

Το 1992 είχαμε στην «Κυριακάκτικη Ελευθεροτυπία» την πληροφορία ότι ο τέως βασιλιάς προσπαθούσε να πουλήσει το δασόκτημα Πολυδένδρι που που «είχε» η βασιλική οικογένεια Γλύξμουργκ στην Αγιά της ανατολικής Όσσας (Κίσσαβος). Από το ρεπορτάζ που δημοσίευσα τότε ακολουθούν παρακάτω τα στοιχεία που αφορούν το δασόκτημα και φωτογραφίες από την περιοχή. Γιατί δεν είναι μόνο η Πάρνηθα που κάηκε...

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, η τιμή πώλησης του Πολυδενδρίου που συζητείται ξεπερνάει τα 4.,5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (3 δισεκατομμύρια δραχμές). Το πρόβλημα για να ολοκληρωθεί αυτή η προκλητική για τον ελληνικό λαό συναλλαγή, εκτός από το ύψος του τιμήματος, φαίνεται να είναι η οικογένεια Μπράντραμ που είναι κατά το 1/8 ιδιοκτήτρια του Πολυδενδρίου, και που θα θελήσει να έχει τα καλύτερα δυνατά οικονομικά ανταλλάγματα.


Το Κτήμα Πολυδενδρίου ήταν παλαιότερα οθωμανικό τσιφλίκι, αρχικής ιδιοκτησίας του Μεχμέτ Τεβφίκ Βέη Εφέντη, αρχιθυρωρού της Υψηλής Πύλης. Αργότερα πέρασε στην κυριότητα των Δ. Θεοχάρη και Μ. Αλεξανδρή. Την εποχή της ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το τσιφλίκι ανήκε στην μουσουλμανική οικογένεια του Γιουσούφ Αγά Λεονταρίτ.


Από τον γυιό του Γιουσούφ, τον Χασάν Λεονταρίτ, αγόρασε το Πολυδένδρι ο (τότε διάδοχος) βασιλιάς Κωνσταντίνος. Οι κληρονόμοι του πρόλαβαν να το πουλήσουν εικονικά σε μία "Ανώνυμο Δασική Εταιρεία" του Πειραιά, λίγο πριν η Α΄ Ελληνική Δημοκρατία απαλλοτριώσει το 1924 την βασιλική περιουσία. Μόνον η πριγκίπισσα Αικατερίνη (αργότερα σύζυγος του Αγγλου ταγματάρχη Μπράντραμ δεν πούλησε το μερίδιό της (1/8).


Το 1939 η "Ανώνυμος Δασική Εταιρεία" τελούσε υπό καθεστώς εκκαθάρισης για χρέη στην Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, παρά το ειδικό καθεστώς που βρισκόταν, πούλησε το Πολυδένδρι στον (τότε διάδοχο) βασιλιά Παύλο, από τον οποίο και το κληρονόμησαν τα παιδιά του.


Το Κτήμα Πολυδενδρίου, σύμφωνα με γνωμάτευση του υπουργείου Γεωργίας της 16-1-1987 είναι δάσος «που κανονικά θα έπρεπε να διαχειρίζεται σαν διακατεχόμενο, ανεξάρτητα αν φέρεται ως ιδιωτικό, εφόσον δεν έχει νόμιμα αναγνωρισθεί». Η μόνη πράξη που αναγνωρίζει ιδιοκτησία στο Πολυδένδρι είναι η διαταγή 102081 (Φεβρουάρίος 1884) του υπουργείου Οικονομικών «περί εκδόσεως υλοτομικών επί καταβολή απλού φόρου».


[....]


Η πώληση του Πολυδενδρίου είναι πιο εύκολη υπόθεση, αφού είναι δασόκτημα, δεν έχει αρχαιολογικές εμπλοκές και δεν γειτνιάζει με αστικές περιοχές. Το ενδιαφέρον του βρίσκεται στα 2.272 παραλιακά του στρέμματα στο Αιγαίο, η αξία των οποίων με σημερινές τιμές πλησιάζει το 1,5 δισεκαμμύριο. Κι είναι γνωστές οι προσπάθειες που γίνονται από πολυεθνικά συμφέροντα για την δημιουργία ενός μεγάλου τουριστικού κέντρου στην γενικότερη περιοχή του Ολύμπου.Δεν υπάρχουν σχόλια: